Frans Timmermans over nieuw GLB: “veranderen is moeilijk, maar niet veranderen is geen optie”

Vanochtend vond de webinar 'Getting the CAP Strategic Plans done: the voice of regions and stakeholders' plaats. Daarin kwam onder andere Eurocommissaris Frans Timmermans aan het woord. In zijn toelichting vertelde hij dat boeren essentieel zijn om aan de Europese Green Deal te voldoen.

Dit nieuwe GLB is een eerste stap in de transitie naar een duurzame manier van productie. Volgens Timmermans is daarvoor onder andere nodig dat inkomenssteun naar boeren, niet naar landeigenaren gaat: “we zitten nog steeds in de situatie waarbij 80 procent van inkomenssteun naar 20 procent van de begunstigden gaat”. Daarbij vult hij aan dat deze begunstigden vaak zelf geen boeren zijn, maar alleen het land bezitten.

Ook benadrukt Timmermans dat hij snapt dat veranderen moeilijk is, maar dat niets doen nog veel slechter is: “we moeten leren om binnen de grenzen van de aarde te leven. Als we dat niet doen, gaat de productie zelf naar beneden”.

Kijk via YouTube de hele webinar terug (Engelstalig)

GLB Nationaal Strategisch Plan is een samenwerking van: