Aanbevelingen Europese Commissie voor het NSP

In december heeft de Europese Commissie (EC) aanbevelingen gedaan aan alle Europese lidstaten, waaronder aan Nederland. Deze aanbevelingen gaan over de uitwerking van het GLB naar het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Daarmee wil de EC lidstaten ondersteunen. Daarnaast is de bedoeling dat de lidstaten in hun NSP’s bijdragen aan de Europese Green Deal en suggereert de EC op welke wijze dat zou kunnen. De lidstaten bepalen vervolgens zelf in hoeverre en op welke manier ze de aanbevelingen overnemen.

De EC heeft 14 aanbevelingen voor Nederland. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op een analyse van de huidige situatie in Nederland en sluiten aan op de doelen van het GLB. De aanbevelingen omvatten de vier doelen van het nieuwe GLB:

  • Een slimme, veerkrachtige en diverse agrarische sector voor goede voedselveiligheid
  • Goed zorgen voor milieu en klimaat
  • Een betere sociaaleconomische structuur in landelijke gebieden
  • Een moderne sector door kennisdeling, innovatie en digitalisering

Aanbevelingen

De EC noemt belangrijke onderwerpen die volgens haar aandacht verdienen in de lidstaten en waaraan ze zouden kunnen bijdragen in het GLB. De aanbevelingen aan Nederland zijn als volgt. Bekijk ook het volledige advies van de EC met meer uitleg per aanbeveling.

  1. De levensvatbaarheid van landbouwbedrijven versterken.
  2. De toegevoegde waarde in landbouwsectoren vergroten.
  3. Het concurrentievermogen van de landbouwsector versterken.
  4. De nutriëntenverontreiniging van water en lucht verminderen, de stikstofdepositie in de voor stikstof kwetsbare Natura 2000-gebieden terugdringen tot onder de kritieke waarden, en bijdragen aan verwezenlijking van de doelstelling voor nutriëntenverliezen in Nederland uit de Europese Green Deal.
  5. Emissies van andere stoffen dan CO2 verminderen en de capaciteit voor koolstofopslag verhogen.
  6. Een gunstige staat van instandhouding bereiken van habitats en soorten die in verband staan met landbouwsystemen, de fragmentatie van habitats en het verlies van biodiversiteit verminderen en bijdragen aan de doelstelling van de Europese Green Deal inzake diversiteitsrijke landschapselementen.
  7. Bijdragen aan de doelstelling van de Europese Green Deal voor biologische landbouw.
  8. Een duurzaam bosbeheer en herbebossing bevorderen en daarbij de multifunctionaliteit en bescherming van bossen en het herstel van de ecosystemen in bossen versterken.
  9. Bijdragen aan de aanpassingsdoelstellingen van de Europese Green Deal.
  10. Bijdragen aan de doelstelling van de Europese Green Deal inzake vermindering van het gebruik en het risico van pesticiden.
  11. Meer jongeren en met name vrouwen aanmoedigen om in de landbouwsector te gaan werken.
  12. De bio-economie ontwikkelen om bij te dragen aan de werkgelegenheid.
  13. Het dierenwelzijn op landbouwbedrijven verbeteren.
  14. Het nationale kennis- en innovatiesysteem voor de landbouw versterken.

Vervolg

De aanbevelingen geven aan wat Nederland volgens de Europese Commissie zou kunnen doen met het GLB. Deze aanbevelingen zijn niet juridisch bindend, maar zijn bedoeld als advies. Dit advies zal het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de komende tijd meenemen in haar eigen analyse. De minister zal vervolgens een appreciatie van de aanbevelingen sturen naar de Tweede Kamer.

De adviezen gaan over het GLB en de vertaling naar het NSP, maar raken ook aan de Europese Green Deal. De Green Deal heeft veel verschillende onderdelen, waar de komende tijd op Europees niveau nieuwe wetgeving voor zal komen. De kans bestaat dus dat de adviezen (ook) uitgewerkt gaan worden in ander beleid.

GLB Nationaal Strategisch Plan is een samenwerking van: