Vakbonden en NGO's willen 'sociale rechten' voor seizoensarbeid

Een alliantie van Europese vakbonden en ngo's vindt dat de rechten van seizoenswerkers in de land- en tuinbouw moeten worden opgenomen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie.

Kooloogst door arbeiders
Beeld: ©Rijksoverheid / Fotograaf: Marcel van den Bergh

In een open brief roepen de Europese organisaties politici op om de 'sociale rechten' van die arbeiders mee te nemen in de triloogonderhandelingen over nieuw Europees landbouwbeleid. In de oproep wordt onder meer verwezen naar de reisverboden die aan arbeidsmigranten werden opgelegd bij het uitbreken van de coronapandemie. De open brief noemt verder dat deze arbeiders te maken hebben met onder andere slechte werkomstandigheden, lange uren en lage lonen.

De brief is ondertekend door een brede alliantie van meer dan driehonderd internationale en landelijke vakbonden, werknemersorganisaties en solidariteitsgroepen, waaronder uit Nederland ook CNV, FNV, Greenpeace en Amnesty International.

Lees verder op de website van Nieuwe Oogst.

GLB Nationaal Strategisch Plan is een samenwerking van: